Elikatu ala jan?

Erabiltzailearen aurpegia Maritxu Arroyo Cruz 2024ko aza. 27a, 11:47

Uribe Kosta deskribatzean, Azkorriko hondartza, Galeako labarrak, Andra Mariko baserriak edo inguruko mendiak datorkigu burura. Baina errealitatea guztiz desberdina da hozkailua irekitzean…. ba al dakigu horko elikagaietatik zenbat ekoizten diren gurean? Ziur aski ia bat ere ez, ekoizpen apurrek ez baitute eskualdekoon % 1a ere asetzen.

Egoera ez da oso desberdina Hego Euskal Herriko gainerako lurraldeetan, azken 20 urteetan erdira murriztu baitira nekazaritza-ustiategiak. Elikadura enpresa transnazionalen esku dagoen negozioa da: supermerkatuetako apalak janariz betetzen dituzte (ez elikagaiz) eta oparotasun faltsuaren sentsazioa ematen dute. Ondoan, gimnasioak eraikitzen dizkigute, bizimodu honen "akatsak" zuzentzeko. Supermerkatuez eta gimnasioez asko dakigu Uribe Kostan.

Baina posible da beste eskualde-eredu bat izatea: errepideak, super tunelak eta supermerkatuak eraikitzen jarraitu nahi duten ereduaren aurrean, baserriak, lurrak eta mendiak bizirik mantentzen dituena; eskualdean eta eskualdetik bizi dena; elikagaien ekoizpen, banaketa eta kontsumo lokal eta jasangarria egiten duena. Egunero, gutxienez, hiru aldiz erabakitzen dugu zer jan; elikatuko gara ala asfaltoa jango dugu?

Irakurle agurgarria:

HIRUKA gure eskualdeko euskara hutsezko hedabide bakarra da; egunero 10 udalerriren berri ematen dugu, eta hilabetero doan duzu aldizkaria kalean, tokiko komertzioetan zein erakunde publikoen egoitzetan. Eta orain doan bidaliko dizugu etxera nahi izanez gero! Proiektua bizirik jarraitzeko, ezinbestekoa dugu zu bezalako irakurleen babesa eta ekarpen ekonomikoa.

Egin zaitez HIRUKAlagun eta gozatu euskaraz!


Izan zaitez HIRUKAlagun