Mundukatuak

Aitor Piñeiro Mendez: "Muga-porturik gurutzatuena da Tijuana, imajina zenbat historia dagoen hemen"

Iker Rincon Moreno 2024ko uzt. 8a, 13:26

Bere bikotekideagaz hara bidaiatu ostean erabaki zuen Aitor Piñeiro algortarrak Tijuanan gelditzea. 12 urte igaro dira ordutik eta, dioenez, ez da damutzen erabakiaz, "garai hartan eta gaur egun Euskal Herrian izan ditzakedan lan-aukerek ez naute erakartzen". Mexiko eta AEB arteko mugako hiri hartako hainbat proiektutako Elikagai eta Edarien zuzendari eta chef exekutiboa da, eta oso gustura dago, ez baitu Getxora bueltatzeko asmorik: "Hemen geldituko naiz, kar-kar".

Aitortzen duenez, hiri horrek ospe txarra du, eta urte luzez aurreikuspen hori izan du inguru hartaz, bertara heldu zen arte, "egoera guztiz desberdin batekin egin bainuen topo". Tijuanara egokitzeko prozesua, baina, ezustekoz beteta izan zen, batez ere hizkuntzaren arloan. Hizkuntza nagusia gaztelania bada ere, Kaliforniako mugako tokiko adierazpenek eta ingelesaren ohiko erabilerak erronka berri bat ezarri zioten algortarrari, "hizkuntza berria dirudi". Hango gastronomia aberatsa eta askotarikoa da, baina takoak dira benetako izarrak. Edariari dagokionez, fruta zukuak, tekila, mezkala eta aski ezaguna den Guadalupeko Haraneko ardoa topa daitezke, "baita artisau-garagardo barietate amaigabea ere".

Tijuana etengabe hazten ari den hiri kosmopolita dela azpimarratzen du Aitorrek. Azken hamarkadan azpiegiturak eta aisialdirako zentroak izugarri garatu dira, eta museoak bisitatzea, mendi-ibiliez gozatzea eta bertako gastronomiaz gozatzea gomendatzen die bisitariei. Tijuanako hondartzak, bere itsas pasealekua ikur, ilunabar ikusgarriak ikusteko aukera eskaintzen du eta, noizbehinka, izurdeak ikusteko aukera, "adi egon behar da, hori bai!". Algortarra liluratu duena tijuanarren poza eta abegikortasuna izan da: "Oso erraza da lagunak egitea eta planak egitea". Gainera, Tijuanak historia aberatsa du, munduko muga-porturik gurutzatuena baita, eta, datu bitxi gisa, gogoratu du Caesar Cardinik han asmatu zuela Zesar entsalada, 1924an, eta oraindino ere Caesars jatetxean modu tradizionalean zerbitzatzen dela, "mahaian bertan eginda"

Irakurle agurgarria:

HIRUKA gure eskualdeko euskara hutsezko hedabide bakarra da; egunero 10 udalerriren berri ematen dugu, eta hilabetero doan duzu aldizkaria kalean, tokiko komertzioetan zein erakunde publikoen egoitzetan. Eta orain doan bidaliko dizugu etxera nahi izanez gero! Proiektua bizirik jarraitzeko, ezinbestekoa dugu zu bezalako irakurleen babesa eta ekarpen ekonomikoa.

Egin zaitez HIRUKAlagun eta gozatu euskaraz!


Izan zaitez HIRUKAlagun